Χάρη στο συγκεκριμένο project και την καινοτομία του, η Κατερίνα Ευθυμίου – CEO του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Positive+ Architects, έλαβε μέρος στο Διαγωνισμό για το «Διεθνές Βραβείο Ελληνίδας» (GIWA)- Greek International Women Awards, που έλαβε χώρα στο Λονδίνο, το Δεκέμβρη του 2017 και επιλέχθηκε στις 5 τελικές υποψηφιότητες, στην κατηγορία “Arts&Design”.
Το καινοτόμο project: «6 νέες κατοικίες από containers, στον Αγ. Ι. Ρέντη» αφορά στο σχεδιασμό 6 γκαρσονιερών (40 τμ έκαστη), που συντίθενται από containers.
Η καινοτομία αυτού του project δεν έγκειται απλά στη χρήση των containers, παρόλο που στην Ελληνική αγορά δεν υπάρχουν ακόμα τέτοιες βιώσιμες κατοικίες, καθώς υπάρχουν κάποια κελύφη, αλλά με ελλιπή μόνωση.
Η καινοτομία έγκειται στη σύνθεση των containers τα οποία συνενώνονται μεταξύ τους σε διάφορες διατάξεις με στόχο την αισθητική, τη λειτουργικότητα και την αρτιότητα των διαστάσεων των χώρων διαβίωσης.
Το πρότζεκτ αυτό φιλοδοξεί να προσφέρει μια λύση για οικονομική και βιώσιμη κατοικία στην Ελλάδα της κρίσης. Σε σχέση με μια συμβατική κατοικία, η οποία κατασκευάζεται από μπετόν και τούβλα, οι κατοικίες από containers θα στοιχίζουν τουλάχιστον 40% φθηνότερα. Επίσης, ο χρόνος κατασκευής εκτιμάται γύρω στους 3 μήνες, σε αντίθεση με τις συμβατικές κατοικίες που απαιτούν από 6 μήνες έως 1 χρόνο.
Και αυτό γιατί το κέλυφος είναι έτοιμο. Δεν χρειάζεται να γίνουν εκσκαφές, παρά οριακά για να στηριχθούν τα containers. Επομένως εξοικονομούνται σημαντικά ποσά, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ένα ελαφρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα containers αγοράζοντα και χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα, α) για λόγους οικονομίας & β) για ανακύκλωση υλικών.
Στόχο επίσης αποτελεί και το να μειωθεί η ανεργία στο χώρο της οικοδομής. προσφέροντας οικονομική, βιώσιμη και αισθητικά άρτια κατοικία. Πιθανόν θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση και για τη στέγαση των προσφύγων.
Φυσικά υπάρχει όλη η κατάλληλη μέριμνα για την θερμομόνωση των κελυφών (αδειοδοτημένη μελέτη Η/Μ της πολεοδομίας και περαιτέρω έλεγχος από Ελεγκτή Δόμησης), όποτε και μετατρέπονται σε καθόλα άρτιες κατοικίες. Είναι κάτι αντίστοιχο με τα μεταλλικά κτίρια, μόνο που στοιχίζουν πολύ πιο οικονομικά.
Όσον αφορά στο εξωτερικό περίβλημα, στην προκειμένη περίπτωση ήταν επιλογή να παραμείνει εμφανής η κυματοειδής λαμαρίνα, διότι ο Α.Ι.Ρέντης είναι βιομηχανική περιοχή και έτσι διατηρήθηκε το industrial design εμφανές.
Ωστόσο, με εξωτερική επικάλυψη του κελύφους με τσιμεντοσανίδα (ή/και επιπλέον επικάλυψη π.χ. από ξύλο, πέτρα, κλπ), μπορεί να επιτευχθεί στις όψεις οποιοδήποτε επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα, πάλι όπως σε οποιοδήποτε συμβατικό κτίριο. Συνοπτικά, τα κοντέινερς μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή μιας πολυτελούς σύγχρονης βίλας ή μιας πχ κυκλαδίτικης παραδοσιακής κατοικίας, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό είτε από τον χρήστη είτε από τον παρατηρητή, εφόσον μπορούν να επενδυθούν με ποικίλα υλικά και να προσαρμοστούν στην αισθητική που επιθυμούμε.